Vollegrond

Achtergrond

Markt: Aanvoer vroege peen groeit

Het is deze week op de peenmarkt nogal tobben met de regen.

In Limburg en ook in Duitsland kan niet goed gerooid worden. Het rooien ging in Limburg tot aan deze week met horten en stoten, omdat men het slechte weer zag aankomen. Er is dan ook voldoende peen beschikbaar. De telersprijs staat op ongeveer € 20 per 100 kilo voor de B-peen. De grovere, C-peen, haalt wel € 25 omdat het aanbod daarvan nog steeds krap is.

Oogst in Zeeuws-Vlaanderen

In Limburg staat er nog genoeg vroege peen voor ongeveer twee weken, daarna is het de beurt aan andere regio’s, met name Zeeuws-Vlaanderen. De eerste percelen wortelen daar zijn er klaar voor om vanaf volgende week geoogst te worden, zonder overlast van water. De oogst ziet er op voorhand goed uit. De stand-dichtheid is in orde en de peen op zich is ook beslist mooi, weliswaar nog aan de fijne kant.

De doorsnee telersprijs in de vrije markt ligt ook hier nog op € 20. Dat zal volgende week onder invloed van toenemend aanbod wat zakken, naar circa € 18. Veel afnemers bedienen zich echter van peen via contractlevering. Er is daardoor niet al te veel vrije handel.

Prognose: prijs zakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.