Vollegrond

Achtergrond

Markt: Spaanse ijsbergsla domineert nog

Op de Duitse groothandelsmarkten is het nog overwegend Spaanse ijsbergsla wat de klok slaat. De aanvoer vanuit Duitsland en Nederland begint op gang te komen.

Door het koude voorjaar is in Duitsland en Nederland de aanvoer van ijsbergsla een week later begonnen dan gebruikelijk. In de week van 17 mei (week 20) werd in Zuidoost-Nederland de eerste ijsbergsla van dit seizoen gesneden. Het betrof met name 12’ers, omdat de bollen maar niet op gewicht wilden komen en compact groeiden. Vanaf week 21 zijn er mondjesmaat ook 10’ers gesneden, inmiddels heeft dat zich doorgezet. Dat is gunstig voor de afzet richting Italië, want op die markt zijn met name 10’ers gewild.

Goede prijzen

Het Duitse BLE (Bundesanstalt für Landbauwirtschaft und Ernährung) constateert in zin wekelijkse marktbulletin een afnemende Spaanse aanvoer op de Duitse groothandelsmarkten, maar de Spanjaarden domineren de markt nog wel. De Duitse en Nederlandse ijsbergsla die inmiddels wordt aangevoerd, is volgens het BLE van goede kwaliteit. Gemiddeld werd op de Duitse groothandelsmarkten in week 21 voor Duitse ijsbergsla 87 cent per bol betaald, voor Spaanse was dat 82 cent en voor Nederlandse 75 cent. Dat prijsniveau is 2 tot 5 cent hoger dan het prijsniveau van vorig jaar in week 21.

Evenwichtige markt

In week 20 werd de eerste Duitse en Nederlandse ijsbergsla aangevoerd voor prijzen van 94 en 86 cent, terwijl Spaanse voor 93 cent van eigenaar wisselde. In week 19 was het puur Spaans product tegen een gemiddelde prijs van 83 cent. Het BLE spreekt momenteel van een marktsituatie waarbij vraag en aanbod mooi met elkaar in evenwicht zijn.

Bron: BLE
Bron: BLE

IJsbergsla in de supermarkt

Bij Albert Heijn is ijsbergsla deze week in de actie voor 79 cent per stuk. Volgens de website kan het land van herkomst Spanje of Nederland zijn. Bij Dirk, Hoogvliet en Dekamarkt kost een bol 99 cent. Bij de Jumbo is dat volgens supermarktscanner.nl € 1,05 en bij Plus en Coop betaalt de consument € 1,09. Bij Hoogvliet is de herkomst Spanje, bij Jumbo Nederland. De overige supermarkten vermelden op hun website geen land van herkomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.