Vollegrond

Achtergrond

Markt: Aanbod bewaarpeen kleiner in rustige markt

De stemming op de markt voor peen is veranderd van vast naar rustig, meldt de telersbeurs Emmeloord.

De noteringen van zowel B-peen als schalenpeen bleven donderdag 6 mei onveranderd staan op € 22,00 tot € 26,00 per 100 kilo. Niettemin gaat er best wat peen weg, het verladen gaat vlot. De prijzen per kist variëren uiteraard, maar omgerekend komt de bovenkant uit op 26 cent per kilo. De mindere partijen gaan in het algemeen weg voor € 80,00 tot € 90 per kist.

Duitsland, België en Groot-Brittannië, maar ook de Oost-Europese bestemmingen, met name Tsjechië, Polen en Hongarije, zijn wel in voor veldgewas. De gewassen peen gaat alle kanten op, onder andere naar Scandinavië.

Aanbod uit bewaring droogt op

Het aanbod uit bewaring begint in Nederland onderhand op te drogen. In mei is er nog wel B-peen leverbaar, de grovere C-peen ook nog de gehele maand juni. Er wordt in de peenhandel echter al even op twee sporen gewerkt: bewaarpeen en vroege nieuwe oogst. Er ging al minder bewaarpeen weg richting de Duitse markt. Duitsland is net als Frankrijk geleidelijk overgegaan op peen van de nieuwe oogst. Deze is momenteel leverbaar vanuit Spanje, Portugal en, voor biologische peen, ook Israël.

Afzet niet slecht

Al met al is de afzet zeker niet slecht, maar prijsverhoging lijkt er op de korte termijn niet in te zitten.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.