Vollegrond

Achtergrond

Markt: Hogere peenprijs door terughoudend aanbod

Telers met vrije peen in de koelhuizen laten de partijen niet makkelijk los, mede omdat ze de gemaakte kosten vergoed willen zien.

De B-peennotering op de beurs in Emmeloord maakt een sprongetje omhoog met € 4 naar € 21 tot € 27 per 100 kilo. Voor de langere termijn zijn zaken gedaan op € 30.

Lagere opbrengsten

De peenopbrengsten liggen dit seizoen gemiddeld zo’n 100 tot 150 kilo per kist lager. Dat komt deels omdat veel peen in een natte periode is geoogst, waardoor er meer grond in de kist zit. Maar ook is de kwaliteit minder. Kopers lopen voorbij deze mindere partijen en voor goede kwaliteit wordt dus meer betaald. De marktstemming is vast. De vorst in Europa draagt bij aan een betere stemming op de peenmarkt, want er wordt dan meer wintergroente geconsumeerd.

Bio-peen

De notering voor gangbare peen trekt steeds dichter naar de notering van biologische peen; € 29 tot € 30 per 100 kilo. Het seizoen voor biologische peen eindigt enkele maanden eerder dan voor gangbaar, aangezien bio-peen minder makkelijk te bewaren is. Mede daardoor wordt soms makkelijker bio-peen verkocht voor de gangbare markt nu de vraag daar groter is dan het aanbod.

Prognose: vaste marktstemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.