Vollegrond

Achtergrond

Markt: Geen vlotte peenhandel deze week

De handel in peen verloopt niet soepel. Onder telers is er weinig bereidheid om zaken te doen op het huidige prijsniveau.

Telers willen de opslagkosten vergoed zien en zolang de peen kwalitatief goed in de koeling ligt, wordt het niet aangeboden. Mede daarom is er weinig reuring op de markt.

De beurs in Emmeloord noteert onveranderd voor B-peen en schalenpeen op € 17 tot € 21 per 100 kilo. De bovenkant van de notering wordt gemaakt voor peen die wordt afgezet in Duitsland, waar de eisen iets hoger liggen. Zo wordt betere kwaliteit gevraagd en de maat dient goed te zijn.

Tegenvallende kwaliteit

De kwaliteit van de partijen vallen tegen en de mindere partijen, die niet aan de beursvoorwaarden voldoen, gaan voor lagere prijzen naar Oost-Europese landen. Verder is België aan de markt. Toch worden wel wat zaken gedaan, omdat verwerkers aan de vraag willen voldoen, maar makkelijk gaat het niet. Ook gaan er wel uien naar Afrikaanse landen zoals Ivoorkust en Mauritanië, maar de hoeveelheid is niet groot. Daarbij moet de kwaliteit voor deze bestemmingen uitstekend zijn.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.