Vollegrond

Achtergrond

Duitse vraag verhoogt bovenkant peennotering

De stemming op de peenmarkt voelt deze week wat vriendelijker aan, maar druk is het nog steeds niet.

De vraag blijft redelijk rustig, deels omdat Duitsland nog steeds eigen af-landpeen uit de deelstaat Rijnland-Palts haalt. Toch zijn er iets meer zaken op Duitsland gedaan, waaronder ook peen voor € 20 per 100 kilo.

Notering voor B-peen en schalenpeen omhoog

Dat is terug te zien op de beurs in Emmeloord, waar de notering voor B-peen en schalenpeen deze week met € 0,50 stijgt naar € 16 tot € 20 per 100 kilo. De bandbreedte is daarmee groter geworden. Er is spanning merkbaar aan de onderkant van de peenprijzen door mindere kwaliteit peen. Er waren namelijk partijen peen die weg moesten, maar niet aan de beursvoorwaarden voldeden, waardoor deze niet zijn meegenomen in de notering. Voor de mindere peen werd minder dan € 16 per 100 kilo betaald.

Peen naar Spanje

Er is ook peen naar Spanje gegaan deze week, omdat door de heftige sneeuwval geen Spaanse peen beschikbaar was. De vraag vanuit Oost-Europa blijft nog steeds zeer rustig, waar deze landen andere jaren wel aan de markt waren. Polen is nog zelfvoorzienend en exporteert naar buurlanden.

Prognose: grotere bandbreedte prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.