Vollegrond

Achtergrond

Markt: Corona blijft van invloed op peenmarkt

Het aanbod peen wordt groter, maar de vraag blijft beperkt.

De afgelopen weken was de export rustiger dan wat spoelerijen gewend zijn deze periode, deels omdat het coronavirus van invloed is op de markt. Aan de ene kant komt dat door afnemers aan de horecazijde, die minder afzet hebben en daardoor minder peen inkopen. Vraag naar peen voor de versmarkt en supermarkten loopt wel redelijk door. Aan de andere kant is in Afrikaanse landen, die normaliter deze periode goed aan de markt zijn, minder geld te besteden. Hierdoor wordt minder ‘dure’ Nederlandse peen gekocht. Ook de vraag vanuit Duitsland is beperkt. Belgische spoelerijen vragen wel veldgewas in het zuidwesten. Voor bewaarpeen wordt incidenteel een partij rond € 11 per 100 kilo, contractprijs, verkocht. Maar die verkoop komt nog niet los.

Prijsdruk houdt aan

Prijzen staan wat onder druk door onbalans op de markt. De beurs in Middenmeer noteerde eerder deze week 50 cent lager voor C-/D-peen op € 11 tot € 13 per 100 kilo. De beurs in Emmeloord noteert nog niet voor B-peen bij gebrek aan voldoende transacties.

Prognose: stabiel tot lagere prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.