Vollegrond

Achtergrond

Markt: IJsbergsla dik onder kostprijs

Geen beste prijzen voor ijsbergsla. “We geven nu minstens een euro toe op elke doos, dat moet niet te lang duren.”

De huidige klokprijzen zitten rond de 20 cent per stuk, maar de aantallen die via de klok verkocht worden zijn relatief klein. Dat neemt niet weg dat ze in deze periode een aardige indicatie geven van het prijsniveau in de daghandel. Teler Niels Zuurbier (firma Ursem-Zuurbier, Heerhugowaard) komt op € 2,50 tot € 2,75 per doos met 10 bollen, inclusief verpakking. Dat geeft een netto prijs per bol van 15 tot 18 cent. “Er is gewoon te veel. Blijkbaar heeft nog niet iedere teler een contract, of telers hebben meer gezet dan daarvoor nodig.”

Lees verder onder de grafiek.

Corona-effect

Sommige telers wijzen op de weersomstandigheden, waardoor plantingen in elkaar lopen, met een oplopend aanbod tot gevolg. Volgens Zuurbier is dat, in ieder geval op zijn bedrijf, niet aan de orde. “Met het huidige warme weer groeit het niet”, voert hij aan. “Ik denk zelfs dat er volgende week wat minder komt. Ik denk dat de huidige prijsvorming meer het gevolg is dat foodproviders en horeca nog steeds amper afnemen. Iedere bol die niet naar de snijderij gaat, komt nu op de vrije markt terecht.”

Winkel

De prijs voor ijsbergsla in de winkelschappen varieert sterk, met stuksprijzen van 89 cent (Dirk) tot 45 cent (weekendaanbieding Plus). Consumenten die kiezen voor voorgesneden verpakte naturel ijsbergsla, betalen de absolute hoofdprijs uiteenlopend van € 4,73 tot € 8,90 per kilo.

Verwachting: enig prijsherstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.