Vollegrond

Achtergrond

Markt: Bewaarpeen wordt goed opgeruimd

De peenmarkt is rustig en langzaamaan lijkt het einde van het seizoen in zicht te komen, al ligt er nog wel een maand werk.

Verschillende spoelerijen stoppen met het verwerken van de oude bewaarpeen. Mooie partijen peen worden nog gezocht en verder is er wel handel voor stabiele prijzen. De beurs in Emmeloord noteert deze week dan ook onveranderd voor B-peen op € 14 tot € 24 per 100 kilo.

Belgische kooplust neemt af

In Zeeuws-Vlaanderen is de meeste bewaarpeen van oogst 2019 gewassen. De kooplust vanuit België naar bewaarpeen neemt af, waardoor die vraag kalm is. Duitsland is niet meer zo sterk aan de markt als de voorgaande weken, omdat de afrondingsfase voor overschakeling naar de nieuwe oogst van gangbare peen in gang is gezet.

Inkoop peen dichtbij huis door coronacrisis

De markt is vrij breed, maar niet erg hectisch. Er zijn verschillende bestemmingen aan de markt zoals Duitsland, België, Scandinavië, Oost-Europese landen en Afrika. De eerste importpeen uit Spanje ligt in Duitsland in het schap. Dat is relatief laat in het seizoen. Andere jaren schakelden Duitse supermarkten al in april over op Zuid-Europese peen. Maar door de coronacrisis is de inkoop langer dichterbij huis gehouden.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.