Vollegrond

Achtergrond

Peenprijzen maken pas op de plaats

De peenprijzen zijn de laatste weken hard gestegen. Hierdoor zwakte de vraag afgelopen week wat af en maken de prijzen een pas op de plaats.

De beurs in Emmeloord noteert iets hoger met € 2 naar € 23 tot € 28 per 100 kilo voor B-peen, maar het was vorige week een stuk rustiger. Buitenlandse kopers hebben de afgelopen weken veel peen ingekocht, waardoor de vraag afgelopen week minder was. Maar de handel blijft er goed uitzien. Hoewel voor Zuid-Europese landen niet meer zoveel geladen wordt, omdat ze ondertussen bij de eigen peen kunnen komen, blijft de vraag goed. Eigen oogst komt namelijk nog maar mondjesmaat op gang, omdat sommige delen van percelen problemen hebben met rotte punten aan de peen door nattigheid.

De verwachting is dat de oude oogst in Nederland eind mei verkocht kan zijn. Dat is een heel ander beeld dan vorig jaar toen de oude oogst tot in augustus nog beschikbaar was. Vroege peen moet de komende maanden groeien, maar heel vroeg zal deze niet opkomen, omdat wat later is ingezaaid.

Biopeen zo goed als op

Duitse afnemers hebben de afgelopen weken veel biologische peen gekocht in Nederland. Hierdoor is het aanbod zo goed als opgedroogd. Normaliter zijn ze meer gericht op Spanje, maar door de nattigheid is bio-peen daar slecht beschikbaar. Israël is ook aan de markt, maar niet met enorme volumes.

Prognose: licht stijgende peenprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.