Doorgaan naar artikel

Zo werken deze cameragestuurde schoffels

Cameragestuurde schoffels vormen dé nieuwe uitdaging voor telers. Wat zijn de ervaringen in de praktijk?

Van beide machines, de Ferrari Remoweed en de Robovator, draait er nu een in kool in West-Friesland. 2 kooltelers elders hebben ook een Ferrari, de Robovator loopt bij 2 knolselderijtelers.

Daarnaast draaien de machines vooral in sla, bij respectievelijk 8 en 11 telers. Dat werkt goed, want slaplanten zijn veel homogener en beter herkenbaar. Bovendien zijn er in sla minder alternatieven. Chemische middelen zijn niet te gebruiken en het aanaarden met de gewone schoffelmachine is funest voor de planten.

Lees verder onder de foto’s en video‘s. In deze video: de Robovator in sla.

 

Volgens Ferrari-leverancier Marten Hulzebos van Agri Evolution is het daarom vooral een kwestie van ‘mindset’. “De techniek is er, maar telers moeten anders gaan denken.”

Robovator-leverancier Nanne Kooiman ziet toekomst in aanpassing van de elementen. Het ultieme effect krijg je door nieuwe en oude technieken te combineren. “Een voordeel is dat het open machines zijn. Je ziet wat er gebeurt.”

Chemie doet te weinig

Telers die nu overgaan tot aanschaf van een schoffelmachine oriënteren zich op de nieuwste generatie. Teler Botman: “Spuiten hielp niet of nauwelijks meer. Dan moet je zwaarder spuiten, maar dat is niet goed voor de planten. Perzikkruid en melganzenvoet zijn helemaal niet meer aan te pakken.”

Botman koos na een jaar experimenteren met de toen nog in ontwikkeling zijnde Robovator voor de Ferrari. “Ik vind het een voordeel dat de computer makkelijk te bedienen is. Alle instellingen staan aangegeven met beelden en getallen. Je maakt snel een keus en je kunt er iedereen mee wegsturen.”

Helemaal tevreden is hij nog niet, want het liefst ziet hij een effectiviteit van 100%. Elke procent minder is er een te veel.

Robovator. - Foto: Henk Riswick

Robovator. – Foto: Henk Riswick

Juiste moment kiezen om te schoffelen

Volgens Hulzebos van Agri Evolution is de grootste uitdaging het juiste moment kiezen. Wat hem betreft is dat zo vroeg mogelijk. 2 weken na het planten staan de koolplantjes stevig genoeg en zit kiemend onkruid nog onder de grond. Dat is een goed moment.

Botman wacht liever tot het onkruid net boven staat, als het veld een groene waas krijgt. Andere ervaringsdeskundigen geven aan dat het beste resultaat toch echt wordt behaald bij eerder schoffelen dan ze gewend waren. Voorkomen moet worden dat het geschoffelde onkruid niet alsnog de kans krijgt door te wortelen.

Achter de camera gestuurde schoffel volgen nog 2 series ganzenvoetschoffels: eerst een platte ganzenvoet en vervolgens nog een bolle. Deze verwijderen het onkruid tussen de rijen en aarden tegelijkertijd aan.

Werktuigdrager met Robovator:

 

Plantherkenning nog niet helemaal getackeld

Het item plantherkenning is volgens Botman nog niet helemaal getackeld. Als de koolplanten staan te kwarren, te klein zijn of beschadigd blad hebben, herkent de camera de plant niet. Ook geel of te licht blad brengt de camera in verwarring. Het onkruid mag bovendien niet te groot zijn, want dan zijn planten niet meer van onkruid te onderscheiden.

Botman resumeert: “De machine werkt goed en is simpel, maar we zijn er nog niet.” Volgens de leveranciers schuilt de oplossing in het goed leren omgaan met de instellingen. Met de Ferrari Remoweed rijdt Botman 1,5 tot 2 kilometer per uur in spitskool (5 rijen) en 3,5 tot 4 in bloemkool (4 rijen).

Zo werken de Remoweed en Robovater

De Remoweed en de Robovator komen op de belangrijkste punten overeen. Het aantal elementen is aan te passen aan het aantal rijen op een bed. Elk element heeft een camera die de plant detecteert op basis van vorm, plaats en kleur. Daarbij gaat het om herkenning van chlorofyl (leven in de plant). Instellingen die de teler moet doen zijn:

  • lichtinval
  • minimale plantmaat
  • afstand tot de plant
  • snelheid van open en dichtgaan

De schoffels gaan open als er een gewasplant staat en dicht als er niks of onkruid staat. De machine heeft een hydraulische sideshift die de schoffelelementen naar links of recht corrigeert om bijvoorbeeld bochten in de plantenrij te volgen of stuurfouten te corrigeren, dit gaat automatisch met hulp van infrarood. Hierdoor is gps overbodig.

Met harktanden

Op het land van Maatschap P&M Laan, is de Robovator aan het werk geweest. Het cameragestuurde schoffelmechaniek is bijna identiek. Instelbaar zijn de afstand tot de plant en de snelheid van insteken, zodat of een rechthoek of een ruitvorm om de plant onberoerd blijft.

Gebruiker Teun Laan bestrijdt dat de bediening ingewikkelder is. Hij heeft voor leverancier Kooiman gekozen, omdat deze de machine helemaal naar zijn wens afmonteert. Dat heeft geleid tot een ontwerp waarbij eerst een serie ganzenvoetschoffels tussen de rijen werkt, daarop volgen de cameragestuurde schoffels en tot slot de door Kooiman ontworpen harktanden. “Deze gooien het onkruid nog eens extra over de kop”, licht hij toe. Het wiel achter de machine meet de afgelegde weg en zorgt dat de messen op dezelfde diepte blijven.

Bij de Ferrari Remoweed van Erik Botman volgen ganzenvoetschoffels met een aanaardend effect na de cameragestuurde schoffel. Echter, elke uitvoering is mogelijk. - Foto: Marga van der Meer

Bij de Ferrari Remoweed van Erik Botman volgen ganzenvoetschoffels met een aanaardend effect na de cameragestuurde schoffel. Echter, elke uitvoering is mogelijk. – Foto: Marga van der Meer

Laan is ‘supertevreden’: “We kunnen net iets sneller rijden, 3 tot 5 kilometer per uur, en de afstelling is beter. Het resultaat is een mooi vlak veld. Ook de paden worden geschoffeld en geharkt, zodat het water goed weg kan.”

Kooiman ontwikkelde ook nieuwe schoffelstelen voor de buitenste elementen met een wegdraaisysteem voor een transportbreedte van 2,75 meter. Ferrari-leverancier Hulzebos reageert desgevraagd dat al deze aanpassingen ook mogelijk zijn bij de Remoweed. “De teler bepaalt.”

 

Discussie alternatieven

De collega-telers liepen tijdens de demo al discussiërend achter de machines aan. Het gaat immers om een investering van minstens € 70.000. Menig teler maakt nog gebruik van chemische middelen en heeft de traditionele schoffelmachine (veertanden met ganzenvoet) aangepast met oog op het hoogste effect van aanaarden. Met gps op de trekker tijdens het planten is het volgens een van hen goed mogelijk om op het oog te schoffelen.

Teun Laan demonstreert de instelbaarheid van de Robovator. Naast hem een vlak veld, dankzij extra gemonteerde harktanden. - Foto: Marga van der Meer

Teun Laan demonstreert de instelbaarheid van de Robovator. Naast hem een vlak veld, dankzij extra gemonteerde harktanden. – Foto: Marga van der Meer

Broccoliteler René Verdonk doet er een schepje bovenop. Hij rijdt met dubbele gps, op trekker en werktuig. “Cameragestuurde schoffels gaan mij te langzaam”, aldus de teler, die overigens al jaren niet meer spuit. Anderen zijn overgegaan op een Weedfix of Steketee.

Kees Buijsman relativeert: “Ook hier geldt dat de techniek goed is en dat het vooral een kwestie van afstellen is.”

Share this

Marga van der Meer
Marga van der Meer

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin