Vollegrond

Achtergrond

Vroege Nederlandse peenprijs onder druk

Het aanbod oude peen verstoort de vroege nieuwe oogst. De vroege teelt onder afdekking uit Limburg wordt sinds vorige week gerooid.

De prijzen staan flink onder druk. De eerste telers die rooien hebben lagere opbrengsten, zo’n 50 ton per hectare, omdat de peen minder tijd heeft om te groeien. De relatief lage prijzen, tussen € 10 tot € 12 per 100 kilo voor vroege peen zijn niet kostendekkend.

Oude oogst zit nieuwe in de weg

Over een week of twee begint het rooien van peen van de koude grond in de polder en het zuidwesten van Nederland. De vroege peen uit Limburg lijkt dan nog niet weg te zijn. De verwachting dat de oude oogst de nieuwe in de weg gaat zitten, blijkt uit te komen.

Aflopende zaak

Het is een aflopende zaak in de peenhandel. Er draaien nog wel wat spoelerijen, maar dat worden er steeds minder. Voorraden peen die telers kwijtraken zijn mooi meegenomen, maar veel wordt verkocht voor veevoer of wordt uitgereden op het land.

Prognose: markt in mineur.

Of registreer je om te kunnen reageren.