Vollegrond

Achtergrond laatste update:7 dec 2017

Boerenkool: mooie productie en kwaliteit

Telers van boerenkool halen gemiddeld genomen mooie producties, met kool van een goede kwaliteit. Dat is mede te danken aan de groeizame omstandigheden in de herfst. Nagenoeg alles gaat op contract naar de snijderij, met prijzen die in de winter wat hoger liggen dan in de herfst.

De beperkte hoeveelheid boerenkool voor de klok gaat weg voor 50 tot 60 cent per kilo, afgaand op recente informatie van de The Greenery. Deze kool is dan wel dubbelgestript.

De kool voor de industrie wordt minder betaald, wel met prijzen die toereikend zijn om de teelt in de benen te houden. In contractonderhandelingen gaat het dan vaak over tienden van een cent, weten insiders.

Productieverlies

Het areaal in Nederland ligt naar schatting op 450 hectare, de productie hiervan is na wassen en fijn versnijden volledig voor binnenlandse consumptie. De producties variëren tussen 40 ton nu en 25 ton later in het seizoen. Die kilo-afname hangt samen met de afnemende beschikbaarheid van licht, waardoor het blad – vooral onderin het gewas – geel kan verkleuren. Het productieverlies daardoor, groeit er aan de bovenkant niet meer bij.

Onder normale omstandigheden kan de oogst doorgaan tot eind februari; het gewas kan wat vorst verdragen, maar slijt uiteraard onder zulke omstandigheden. Bij temperaturen boven nul graden is het vaak weer oogstbaar. Bij Albert Heijn kost 300 gram gesneden boerenkool € 1,19, de tweede verpakking is dan gratis. Plus: € 1,39 per pond (€ 2,78 per kilo), Jumbo: € 1,38 per pond (€ 2,76 per kilo).

Verwachting: stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.