Vollegrond

Achtergrond 1514 bekeken

IJsbergsla lift mee op saladeweer

Met 4 tot 4,5 euro per doos met 10 bollen wordt ijsbergsla vandaag leuk betaald. Het ligt voor de hand dat het huidige warm weer daaraan debet is. Retail trekt behoorlijk aan saladegroenten, dan ontstaat al gauw een gevoel van schaarste. Insiders durven echter niet te voorspellen of dit een opmaat is voor een langere periode met vergelijkbare prijzen.

Uitspraken doen over een prijsontwikkeling is vaak lastig, maar voor ijsbergsla dit jaar helemaal, vindt een teler in Noord-Holland. Hij omschrijft het prijsverloop een groot deel van het seizoen erg 'rellerig'. De basis daarvoor ligt volgens hem in het variërende aanbodvolume door de weersuitschieters in Zuid-Nederland.

De voorbije twee weken lijkt de prijsvorming wel in rustiger vaarwater te verkeren, stapje voor stapje oplopend tot het huidige prijsniveau.

Hitte en kwaliteit

De aarzeling over hoe de markt er de komende tijd voor zal staan, wordt nu vooral ingegeven door de vraag wat de huidige hittegolf voor effect zal hebben op het groeiverloop en op de kwaliteit. Die is nu prima, maar kan onderuit gaan door zaken als rand en schot. Maar ook daarover verschillende meningen. Een teler meent in sommige rassen als een begin van schot te ontwaren, een andere insider stelt vast dat het langer worden van de nachten juist onderdrukkend werkt op de schieterneiging bij ijsbergsla.

Nederlandse ijsbergsla doet het op de Duitse groothandelsmarkt eveneens netjes, met in week 33 (vorige week) een middenprijs van 56 cent. Dat is 2 cent meer dan in week 33 en 6 cent meer dan in week 33 in 2015.

De consument is voor een bol ijsbergsla bij de Jumbo 65 cent kwijt, en bij AH 96 cent. Plus ziet kansen om een flink volume te verkopen: 2 stuks voor 1 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.