Vollegrond

Achtergrond laatste update:10 mei 2016

Eerste ijsbergsla van buiten wordt prima betaald

Met kale stuksprijzen van 70 tot 90 cent voor ijsbergsla, is de oogst in de vollegrond in ieder geval goed begonnen. Telers die vanwege het beperkte gewicht van de bollen normaliter nog even zouden wachten met oogsten, zijn al begonnen met snijden om aan de vraag van hun afnemers te voldoen.

Het ligt voor de hand dat het bovengenoemde prijsniveau niet zo hoog blijft, maar het feit is wel dat de voorwaarden voor aantrekkelijke prijsvorming gunstig zijn. Bladgewassen uit de kas worden nog steeds goed betaald, en het aanbod uit Spanje loopt sterk terug. Spaanse ijsbergslatelers kijken terug op een prijstechnisch slecht (winter)seizoen. Dat zorgde ervoor dat veel van hen – indien mogelijk vanwege de afwezigheid van contractuele verplichtingen- afzagen van het doen van allerlaatste plantingen. "Dat zorgde al vanaf half april voor een matige aanvoer vanuit Spanje, maar wel met goede prijzen", weet een vertegenwoordiger van een in bladgewassen gespecialiseerde zaadfirma. Een rondje langs verschillende velden in Zuid-Nederland leert hem dat de actieve vraag van afnemers naar Nederlands product maakt dat telers soms in de tweede of derde planting starten met oogsten, omdat die teelten wat verder ontwikkeld zijn dan de vroegste planting.

Vlotte start oogst

De marktomstandigheden zorgen er mede voor dat de oogst dit voorjaar op een 'normaal' moment is gestart, dat wil zeggen rond 10 mei. Aanvankelijk leek het daar overigens nog niet op, met winterse omstandigheden in de week van Koningsdag. Pas vanaf vorige week donderdag sloeg dat om in een regelrechte groeispurt, met een opvallend mals product als resultaat.

De prijs in het winkelschap is navenant. AH vraag voor een krop 1,29 euro, en Jumbo 1,49 euro. Een panklaar zakje met 200 gram ijsbergsla moet bij AH 1,19 euro kosten, Jumbo rekent er 1,09 euro voor.

Frisse Pinksteren

Deze week zal de oogst van ijsbergsla flink gaan toenemen, met temperaturen tot en met donderdag van 19 tot 24 graden. Eind van de week duikelt de temperatuur echter om tijdens het Pinksterweekend uit te komen op maxima van 10-15 graden, met veel bewolking en kans op wat regen. Dat zijn geen omstandigheden meer voor de barbecue en voor frisse salades.


Maak zelf  prijsoverzichten op maat, dat gaat eenvoudig en snel, klik hier.

Of registreer je om te kunnen reageren.