Vollegrond

Achtergrond

Preisector verwacht financiële eindsprint

Met prijzen van 35 tot 45 cent per kilo is de handel in prei in België en in Nederland behoorlijk eensgezind. Maar er zit meer in het vat, wordt verwacht, met de overschakeling naar koelhuisprei. Dat is ook nodig, want koelen verhoogt de kostprijs.

Diverse bronnen zijn het er nog wel over eens dat er een prijsopleving aan zit te komen. Maar wanneer het zo ver is, daarover lopen de vermoedens uiteen. Een handelaar ziet er komende week al ruimte voor, gezien de matige weersverwachting, die beter is voor prei dan voor tomaten en sla. Hij wijst er daarnaast op dat het seizoen in Frankrijk afloopt en dat er vanuit Duitsland nog prei gevraagd wordt.

Een ander rekent erop dat een substantiële prijsstijging nog wel enkele weken op zich laat wachten. Dat gaat dan hand in hand met minder aanbod en alleen als de temperatuur aan de matige kant blijft. Volgens deze bron is voor over drie, vier weken prei geoffreerd voor 75 cent per kilo, maar dat karakteriseert hij als niet realistisch. Naast de koopbereidheid van consumenten speelt in dat verband ook het aanbod van Spaanse prei, geeft hij aan. "Voor die verse prei wordt nu 80 cent gevraagd. Dat is nu te veel, maar dat Spaanse product wordt wel aantrekkelijk als voor Nederlandse koelcelprei vergelijkbare prijzen betaald moeten worden.

Druk met koelcelprei

Als een reden voor de huidige prijsvorming wordt gewezen op de druk die ontstaat tegen het einde van het seizoen. Naast prei die naar binnen gereden wordt, is er aanbod van prei die niet voor de bewaring is gereserveerd, of er niet meer voor geschikt is: vanwege bladvlekken (met name na vorstafdekking) en vanwege schot. De voorbije winter is van een groeipauze voor de late rassen amper sprake geweest, waardoor zich al in januari de eerste schotneigingen aandienden.

Minder aanvoer

Op veiling REO is de aanvoer de laatste dagen juist gekrompen naar 300 ton, meldt een woordvoerder. Tien dagen geleden was dat 500 ton. Tegelijk met die aanbodafname, is ook de buitenlandse vraag verminderd, waaronder uit Groot-Brittannië. Die Britse vraag zorgde eind maart juist mede voor een prijsopleving.

Bekeken over de voorbije tien jaar, ligt de gemiddelde preiprijs op REO dit seizoen wat hoger dan de andere jaren zonder vorst. "Het is geen superjaar, maar dit valt niet tegen."

 

Klik hier voor alle preiprijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.