Vollegrond

Achtergrond laatste update:14 okt 2015

Rassendagen ijsbergsla

IJsbergsla op de rassendagen 2015.

Nunhems

Wellkin (Nun 155) en Rockin (Nun 158) zijn de rassen ijsbergsla die Nunhems in 2015 introduceerde. Rockin is volgens Stefan Hermans geschikt voor voorjaar (onder vliesdoek) en vroeg zomer. Voor de herfst adviseert hij het ras niet, in verband met een lichte gevoeligheid voor rode nerven. Wellkin is voor het voor- en najaar. In het voorjaar valt de oogst na de vroege Gondar. Het ras is sterk tegen bolrot en schot. Beide rassen hebben Bl: 16-32; Rockin mist Nr:0, die heeft Wellkin wel.

Nun 177 is de introductie in 2016. Het ras heeft Bl: 16-32 en Nr:0. Het ras vormt wat grotere bollen en is daarom meer geschikt voor de zwaardere gronden. De veldhoudbaarheid is goed en het ras heeft een lang oogst optimum en stabiele bolvorm. De kleur is donker groen, sterk tegen rand en schot. Nun 177 is jaarrond te telen en zit in de lijn van Skindel en Templin.
Nun 173 komt in 2016 op grotere schaal in praktijkproeven te staan. Het is een type als Elsol, maar dan wel met Nr:0. Geschikt voor de zomer op lichte en zware grond, want sterk tegen rand en schot. Nun 173 blijft compacter dan Nun 177.

Rijk Zwaan

Arno van Oers haalde het ras 45-140 RZ naar voren. Zaad van dit ras ijsbergsla is komend jaar op grotere schaal verkrijgbaar. Het ras is sterk op rand en schot en daarom uitermate geschikt voor de zomerteelt. Resistenties zijn Bl: 16-32 en Nr:0.

Seminis

Het vorig jaar geïntroduceerde ijsbergslaras Ice Castle is voor laat voorjaar/vroeg zomer. Het ras heeft resistentie tegen valse meeldauw fysio's Bl: 16-29 en 32 en tegen Nasonovia Nr:0. Ook is er voor het buitenland belangrijke resistentie tegen Fusarium oxysporum (Fol:1) en het virus TBSV. Omdat bijvoorbeeld in Engeland, Spanje en Turkije Bremia geen probleem is, wordt het ras daar geteeld voor de snijderij en de vermarkt. In Nederland en België is het ontbreken van 2 fysio's lastig bij de introductie. De komende jaren vallen wel introducties van volledig resistente rassen te verwachten.

Terug naar overzicht

Joost Stallen en Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.