Home

Nieuws

Korte ketens kunnen omzet verdubbelen

Een onafhankelijke partij moet ervoor gaan zorgen dat het Rijk, provincies en ondernemers samen gaan werken om korte ketens van boer naar consument op te zetten.

Dat adviseert de de Taskforce Korte Ketens (TKK) aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De kennis voor het opzetten van korte ketens is er, maar voor ondernemers soms lastig te vinden, ziet de taskforce. “Er wordt onvoldoende geleerd van successen en fouten”, schrijft de taskforce. Ook is het voor ondernemers, zowel boeren als verkopers vaak niet duidelijk bij welk loket ze aan moeten kloppen voor hulp bij het opzetten van hun eigen afzetketen.

Steunpunt voor ondernemers

Daarom pleit TKK voor een Steunpunt Korte Ketens, dat de Taskforce nog dit jaar op wil zetten. Korte ketens zijn een of meerdere ondernemers die een eigen afzetkanaal opzetten, waardoor consument en producent minder tussenschakels als groothandels nodig hebben om elkaar te vinden. Dit kan bijvoorbeeld een eigen boerderijwinkel zijn of een eigen concept dat via (lokale) supermarkten wordt verkocht. Ondernemers kunnen daar bijvoorbeeld kennis uitwisselen. De huidige omzet kan wat de taskforce betreft verdubbeld worden naar € 4,4 miljard in 2024.

Beschikbare budgetten

Financiering voor korte-keten-projecten is volgens de taskforce te halen uit al beschikbare budgetten in bijvoorbeeld het Omschakelprogramma naar kringlooplandbouw, waar € 175 miljoen voor is gereserveerd. Het opzetten van een korte keten kan prima bijdragen aan de ambities in de visie van LNV, vindt voorzitter Drees Peter van den Bosch van de taskforce.

Ondernemers die zelf willen starten met hun producten via de korte keten af te zetten, moeten terecht kunnen bij de provincie. Bedrijven die al bezig zijn met zo’n korte keten, moeten terecht kunnen bij het ministerie van LNV, maar ook bij die provincies, vooral voor het organiseren van bijvoorbeeld bedrijfsbezoeken bij collega‘s. Taskforce Korte Ketens is een initiatief van ondernemers in die korte keten, 150 bedrijven zijn erbij aangesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.