Home

Nieuws

Niet alleen erkend streekproduct boerderijwinkel

Voor boerderijwinkels is de plicht om alleen erkende streekproduct te verkopen te vergaand.

De gemeente Gemert-Bakel moet opnieuw kijken naar de eisen voor boerderijwinkels in het buitengebied. Deze mogen geen exotische groente en fruit verkopen om te voorkomen dat supermarkten en AGF-winkels worden beconcurreerd. Om dat te garanderen, had de gemeente Gemert-Bakel opgenomen in het bestemmingsplan dat alleen producten met het keurmerk ‘Erkend streekproduct’ mogen worden verkocht. De effecten op telers is daarbij niet genoeg onderzocht, oordeelt de Raad van State.

Geen detailhandelsfunctie

Gronden met agrarische bestemming mogen geen detailhandelsfunctie krijgen, erkend de rechter. Echter gaat de eis om – naast het eigen vervaardigde product – alleen de verkoop van Nederlandse streekproducten met het keurmerk “Erkend Streekproduct” toe te staan mogelijk te ver om dat af te dwingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.