Home

Nieuws

GLB-onderhandelingen afgebroken

De onderhandelingen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zijn vrijdagmorgen 28 mei opgeschort. Vrijdagochtend ging de vierde dag in van de besprekingen, nadat de onderhandelaars van het Europees Parlement, het Portugese voorzitterschap en de Europese Commissie donderdagavond laat uiteen waren gegaan.

De hervatting duurde vrijdagmorgen amper een uurtje. Het was snel duidelijk dat er geen haalbaar compromis op tafel lag. De onderhandelingen lopen vast op het deel van de Europese directe inkomenssteun dat moet worden gereserveerd voor de eco-regelingen. Het Europees parlement vindt dat tenminste 30% van de directe betalingen moet worden gekoppeld aan extra voorwaarden; de lidstaten willen niet meer dan 20% daarvoor besteden.

Weinig beweging

De grote vrees van de lidstaten is dat ze bij een hoger percentage de inkomenssteun die vanuit Brussel beschikbaar is, niet kunnen doorsluizen naar de boeren omdat die niet voldoende meedoen aan de eco-regelingen. In de eco-regelingen worden bijzondere voorwaarden op gebied van klimaat, milieu, dierenwelzijn en biodiversiteit gesteld, om in aanmerking te komen voor steun. De eco-regelingen kunnen de lidstaten zelf inrichten op basis van het nationaal strategisch plan, dat door de Europese Commissie moet worden goedgekeurd.

Donderdag heeft de Portugese voorzitter, landbouwminister Maria do Céu Antunes, met alle lidstaten gesproken om te peilen of die water bij de wijn willen doen. Het bleek donderdagavond al, dat er aan de kant van de lidstaten weinig beweging was. Vrijdagmorgen is besloten om de besprekingen volgende week voort te zetten. Iedereen is het erover eens dat nog onder het Portugees voorzitterschap een akkoord moet worden gesloten. Het Portugese voorzitterschap loopt eind juni af.

Belangstelling voor eco-regeling

Europees landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski liet via Twitter weten dat lidstaten niet bang hoeven te zijn dat boeren geen belangstelling hebben aan de eco-regelingen mee te doen. “Ik roep lidstaten op meer ambitie te tonen. Ook in het pakket voor de plattelandsontwikkeling (de zogenoemde tweede pijler) moeten lidstaten meer flexibiliteit tonen. “Steun het voorstel van het Europees Parlement op dit punt”, riep Wojciechowski de lidstaten op. Het parlement wil 38% van de tweede pijler reserveren voor landbouw-milieumaatregelen. De lidstaten vinden 33%, wat volgens de landbouwcommissaris een achteruitgang is ten opzichte van het huidige GLB.

Teleurstellend

Mede-onderhandelaar Bert-Jan Ruissen zei vrijdagmorgen in een eerste reactie op het vastlopen van de onderhandelingen dat de posities nog te ver uiteen liggen. “Het is teleurstellend dat er nog geen akkoord is, want de boer heeft behoefte aan duidelijkheid. Maar kwaliteit gaat voor. Dit beleid moet straks wel vijf jaar mee en het moet werkbaar zijn in de praktijk.”

Voorzitter Norbert Lins van de landbouwcommissie van het Europees Parlement reageerde vrijdagmorgen zeer teleurgesteld en hij legde meteen de verantwoordelijkheid bij het Portugese voorzitterschap

Of registreer je om te kunnen reageren.