Home

Nieuws

Nieuwe motie om btw-fout AGF kabinet te herstellen

Opnieuw proberen politieke partijen het kabinet in een motie te bewegen btw op groente en fruit te verlagen.

Op initiatief van de Partij voor de Dieren (PvdD) stemt de Tweede Kamer volgende week opnieuw over een motie om btw op groente en fruit naar ‘het laagst mogelijke niveau’ te brengen. De PvdD wil daarmee op de valreep de fout van het kabinet herstellen. Mede-ondertekenaars van de motie zijn GroenLinks, Partij voor de Ouderen, SP en PvdA. De motie werd maandag ingediend tijdens overleg in de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

‘Breder bekijken’

Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ontraadt de motie. “Ik heb gezegd dat ik wil dat er serieus naar zulk soort elementen wordt gekeken. Dus het is geen onwil, maar het feit is wel dat er op dit moment voor groente en fruit niet een apart btw-regime geldt, en het is heel moeilijk om die alleen uit te zonderen. En dat is nog een kunst apart, want dan zullen we zien dat er ineens overal groente en fruit in zit volgens de producenten.”

Geen financiering

Verder is geen financiering voor deze btw-verlaging, stelt Blokhuis. ”Die dekking zit er niet in, dus in dat licht bezien: ontraden. Wel sympathiek, maar ga het alsjeblieft ook wat breder bekijken.”

RIVM-advies

Wel stelde Blokhuis dat hij het RIVM heeft gevraagd te kijken nieuwe maatregelen om gezondheid te stimuleren. Hij sluit niet uit dat RIVM met prijsmaatregelen komt en dat een nieuw kabinet vervolgens andere maatregelen invoert.

Of registreer je om te kunnen reageren.