Home

Nieuws

CBS brengt korte keten groente en fruit in kaart

Groenten- en fruitbedrijven die in een korte keten afzetten, halen gemiddeld een kwart van de omzet uit dat kanaal. Dat blijkt uit CBS-cijfers over korte ketens.

In de voedingstuinbouw becijfert CBS de omzet van huisverkoop op € 68 miljoen in Nederland. Dat is een vorm van korte keten. Een andere vorm van korte keten is de directe verkoop aan markten, horeca en detailhandel. Daarbij is geen tussenkomst van groothandel. CBS raamt die afzet groente en fruit op € 330 miljoen.

Korte keten goed voor € 398 miljoen

Beide vormen van directe afzet opgeteld vertegenwoordigde in 2020 dus € 398 miljoen. De bedrijven in deze korte ketens halen daarmee gemiddeld ruim een kwart van hun omzet uit dat kanaal. Het aantal land- en tuinbouwbedrijven in deze keten groeide sinds 2017 circa10%, volgens CBS.

De korte keten is lastig te definiëren. De CBS-definitie lijkt directe leveranciers van AH uit te sluiten, omdat die leveren via serviceprovider Bakker Barendrecht of Vogelaar. De totale productiewaarde van de Nederlandse voedingstuinbouw ligt met circa € 4 miljard overigens veel hoger. Zo bezien is de korte keten goed voor 10% van de productiewaarde.

Vollegrondsbedrijven hebben meer afzet via huisverkoop dan bedrijven in glasteelt, blijkt uit cijfers van CBS.

Regionale verschillen in verkoop in korte ketens

Gemeenten met veel bedrijven in die korte keten zijn te vinden in Westland (130 bedrijven), West Betuwe (89 bedrijven), Horst aan de Maas (87 bedrijven), Alphen aan den Rijn (68 bedrijven) en Zundert (67 bedrijven). Hierin zijn ook sierteeltbedrijven meegenomen. In de tuinbouwprovincies zijn de meeste bedrijven te vinden met korte ketenverkoop. Toch is het aandeel bedrijven met korte-ketenverkoop daar relatief klein ten opzichte van andere provincies als Overijssel en Zeeland. Daar speelt toerisme mogelijk een grotere rol. In de tuinbouwprovincies blijven de meeste bedrijven in traditionele ketens actief met tussenhandel.

Of registreer je om te kunnen reageren.