Doorgaan naar artikel

Landen houden groente tegen vanwege corona

Opnieuw dreigt de internationale handel in groente en fruit gehinderd te worden door de coronacrisis.

Werkgroepen van het Crisisteam Tuinbouw en Uitgangsmateriaal komen donderdagmiddag 21 januari weer ‘in volle oorlogsbezetting’ bijeen. Zij praten over de jongste handelsbelemmeringen door aanwakkerende corona-angst bij landen. Dat zegt voorzitter Jaap Bond. “Sommige landen stellen echt te veel eisen aan chauffeurs. Tsjechië eist bijvoorbeeld dat chauffeurs twee dagen in quarantaine gaan, ook met versproducten. Vorige keer bij de eerste lockdown hebben we dat via landbouwraden en de Europese transportraad opgelost met green lanes. Dat moeten we opnieuw doen. Er moet een uitzondering komen voor verstransporten.”

Zaad en arbeid ook in de knel

Ook de zaadsector heeft opnieuw last van het uitvallen van vluchten door het vliegverbod. “Ze kunnen moeilijk uitvoeren naar verschillende werelddelen door gebrek aan capaciteit. Het is hetzelfde als bij de eerste lockdown.” Ook bij het toelaten van werknemers uit andere landen dreigen opnieuw blokkades te ontstaan, en quarantainevertragingen uit angst voor nieuwe mutaties van het coronavirus.

‘Verruiming steunpakket niet genoeg’

Donderdagmiddag 21 januari praten de werkgroepen ook over de precieze voorwaarden in de verruimde steunregelingen van het kabinet. Die is ruimer. Per kwartaal kunnen hogere steunbedragen voor vaste lasten (TVL-regeling) worden uitgekeerd aan bedrijven. Van € 90.000 zou kunnen worden verruimd naar € 330.000 per kwartaal. Die uitbreiding is niet voldoende voor de grote bedrijven in de voedingstuinbouw die aan de horeca leveren, stelt Bond. De partijen in het crisisteam proberen het ministerie te laten inzien dat regelingen in Duitsland en Denemarken beter passen bij het type bedrijven.

De verruiming van de TVL-regeling gaat ook gepaard met meer compensatie uit de bestaande arbeidskostenregeling NOW. Bedrijven kunnen nu maximaal 80% van hun loonsom vergoed krijgen, dat wordt 85%. Bedrijven mogen nog altijd, met behoud van steun, hun loonsom 10% drukken door een loonoffer te vragen of beperkt mensen te ontslaan.

Lees ook: Forse verschuiving fruit- en groenteverkoop 2020

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin