Home

Nieuws

Britse winkels vrezen lege agf-schappen

Britse winkeliers vrezen dat er bij een harde brexit op 31 oktober tekorten ontstaan aan groente en fruit. Ook voorzien ze stijgende prijzen.

Groente en fruit wordt vermoedelijk zelf niet onderhevig aan nieuwe invoercontroles of -heffingen. Dat soort maatregelen gaan echter wel gelden voor veel andere goederen, waardoor er aan de grens tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, met name op de routes vanuit Calais, grote vertragingen kunnen ontstaan.

BRC voorziet vertragingen

“Dat betekent dat het transport van bederfelijke waar als tomaten, sla, kool of kaas vertraging oploopt. Dat kan leiden tot lege schappen, kortere verkooptijden en hogere prijzen”, zegt Andrew Opie, directeur voeding van de winkelorganisatie British Retail Consortium.

Britse regering waarschuwt

Ook een vorige week door de Britse regering zelf openbaar gemaakt rapport waarschuwt voor dat soort problemen. De vertragingen in en rond veerhavens of de Eurotunnel kunnen ook maanden duren, inclusief de Kerstperiode. Volgens de Britse belastingdienst zal rond de helft van de in Calais aankomende vrachtwagens niet over de juiste papieren beschikken om door te mogen naar het VK. Opie: “Eind oktober plannen voor brexit is voor ons het slechtst mogelijke tijdstip. De magazijnen liggen dan al helemaal vol met kerstspullen en dus is er geen plek voor zelfs maar een kleine buffer met versproducten.”

Of registreer je om te kunnen reageren.