Home

Nieuws

Nieuwe poging fusie Best of Four en Van Nature

Telersverenigingen Best of Four en Van Nature starten hun fusiegesprekken weer op, na een mislukte poging in 2016.

Volgens Best of Four-directeur Ton van Dalen is maandagavond in de algemene ledenvergadering besloten de gesprekken opnieuw te starten. “We hebben destijds gesprekken gevoerd, maar toen lagen de visies op de markt te ver uit elkaar. Nu gaan we er wel uitkomen, verwacht ik.” Ook bij Van Nature is maandagavond in een informatie-avond gemeld dat de gesprekken worden opgestart. Bij beide organisaties bleek steun onder telers.

‘Allround’ marktleider

Bij een eventuele fusie ontstaat een brede afzetorganisatie (groente en fruit) met een bruto omzet van rond de €750 miljoen. Best of Four haalde in 2018 circa € 398 miljoen omzet. Het accent van een eventuele combinatie ligt sterk op glasgroente, waarbij het areaal van komkommer, tomaat en paprika opgeteld de grootste wordt in Nederland. Op alleen tomaat laat de combinatie Harvest House en DOOR nog voor, bij paprika en komkommer deelt een combinatie van Van Nature en Best of Four de marktleiderspositie met achtereenvolgens Harvest House en Kompany.

Afzetmodel

Gesprekken liepen in 2016 vast door verschillen in commercieel model. Dat ging vooral over het uitbetaalmodel. Best of Four hanteert geen collectieve uitbetaalprijs binnen haar productgroepen. Telers kregen dus een individuele uitbetaalprijs en dat stond te ver af van collectieve uitbetaalprijzen bij Van Nature.

Volgens Van Dalen is de markt veranderd en is een keuze tussen de verschillende systemen voor uitbetaalprijzen niet nodig. “De wereld bestaat uit keuzes. Waarom zou je 1 model kiezen? We willen meerdere mogelijkheden bieden om de beste prijzen uit de markt te halen. Bovendien verandert de markt van retail. Die wil vaker 1-op-1 met telers werken.”

Beide telersverenigingen hebben een strategie waarbinnen samenwerking binnen verticale, gesloten ketens centraal staat. Ze verkopen aan handelspartners, die eindklanten zoals AH beleveren. De vrije markt wordt zoveel mogelijk gemeden.

GMO voor vernieuwing

De 2 telersorganisaties verwachten in de toekomst Europese GMO-gelden in te zetten voor vernieuwing op de teeltbedrijven. Van Dalen: “Dan moet je denken aan innovatieve sorteerlijnen met camera of warmtepompen voor energietransitie.” De laatste jaren had Van Nature een pauzejaar genomen vanwege GMO-onzekerheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.