Doorgaan naar artikel

Leden mogen stemmen over fusie Van Nature en BoF

Aad Sonneveld - Foto: Fred Libochant

Aad Sonneveld - Foto: Fred Libochant

Van Nature en Best of Four (BoF) liggen op koers om begin september leden te laten besluiten over de geplande fusie.

Voor wat betreft de discussie over het afzetmodel en toekomstig GMO-programma zijn geen open eindjes meer. Dat zegt voorzitter Aad Sonneveld van telersvereniging Van Nature in het ledenblad Meer. Van Nature maakt geen gebruik van de Europese GMO-subsidie, Best of Four wel. Na de fusie krijgen alle telers weer uitzicht op GMO-subsidie. Sonneveld: “We stromen daarvoor geruisloos in bij Best of Four.”

In een toelichting zegt directeur Hans Prins van Van Nature dat de fusie een juridische fusie is, dus geen overname waarbij leden overstappen. “De beide coöperaties worden in elkaar geschoven en leden worden automatisch lid van de nieuwe organisatie.”

Collectief versus individueel

Door het samengaan krijgen de telers straks de keuze uit een afzetmodel met een collectieve afzet via de handelsbedrijven Combilo, Levarht en Scherpenhuizen en een individuele afzet, stelt Sonneveld. De voorzitter doelt voor individuele afzet op het model van Best of Four met een individuele afzet, dus zonder collectieve uitbetaalprijzen.

Aad Sonneveld, voorzitter van Van Nature en vertegenwoordiger namens telers binnen Coalitie HOT. - Foto: Fred Libochant

Aad Sonneveld, voorzitter van Van Nature en vertegenwoordiger namens telers binnen Coalitie HOT. – Foto: Fred Libochant

Sonneveld noemt handelsbedrijf Haluco niet in de opsomming van de handelsbedrijven in het collectieve afzetmodel. Volgens Prins is Haluco nog altijd aangesloten bij Van Nature, maar lopen nog gesprekken over de fusie. “Die zijn nog niet achter de rug.”

Eerder dit jaar maakte Haluco een reorganisatie bekend waarbij het accent moet veranderen van productgedreven afzet naar vraaggericht beleveren in korte ketens, maar wel met behoud van een krachtige sourcing. Of dat een rol speelt in de fusiegesprekken is niet duidelijk.

Organisatie versterken

Volgens Sonneveld is een samengaan van Van Nature en Best of Four ook uit organisatorisch oogpunt belangrijk. “Beide werken we met een slanke, zeg maar gerust smalle, organisatie achter de schermen. Deels is dat ook altijd onze kracht geweest. Korte lijnen, snel beslissen, iedereen kent elkaar. Maar het is ook onze kwetsbaarheid. Onze business bestaat bij de gratie van een goede organisatie. Die moet stabiel en voorbereid zijn op de toekomst. Er komt steeds meer op ons af.”

Beheer
WP Admin