Home

Nieuws

Veel meldingen droogteschade verzekeraars

Verzekeraars krijgen veel meer schademeldingen binnen wegens droogte dan in voorgaande jaren.

Verzekeraar Agriver had maandagmiddag een recordaantal van 80 schademeldingen binnen voor de brede weersverzekering. De coöperatieve verzekeraar verwacht dat het aantal nog zeker zal toenemen.

Ook branchegenoot Vereinigte Hagel heeft al tientallen meldingen binnen. Op basis van weersvoorspellingen verwacht ook die verzekeraar een recordaantal claims wegens droogte te ontvangen.

Kwetsbaarder

De meeste meldingen wegens droogte komen uit de akkerbouw. Vooral telers van aardappelen, uien of bieten verwachten schade door het tekort aan regen.

De fruitteelt lijkt daarentegen weinig last te hebben van de zomerse weersomstandigheden, omdat de meeste fruittelers toegang hebben tot beregeningswater.

Schadeschattingen

Hoe hoog de financiële schade oploopt door de droogte kunnen de verzekeraars nog niet zeggen. Schade-experts moeten dat nog in kaart brengen voor de bedrijven.

Telers kunnen zich tegen droogte en ander extreem weer indekken met een zogeheten brede weersverzekering. De overheid riep die samen met de landbouwsector en verzekeraars in 2010 in het leven als structurele oplossing voor schade aan gewassen door extreme weersomstandigheden.

Erg populair is die verzekering nog niet. Volgens Vereinigte Hagel zijn er in totaal een kleine 2.000 boeren met zo’n polis, terwijl alleen in de akkerbouw al meer dan 10.000 ondernemers actief zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.