Home

Nieuws

Meer lokale groente moet inflatie Sint Eustatius drukken

Nederland ziet mogelijkheden de kosten voor levensonderhoud in Sint Eustatius te verlagen door lokale groente- en fruitteelt te stimuleren.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris van koninkrijksrelaties Raymond Knops over de voortgang van herstelmogelijkheden op het Nederlandse eiland.

Tropische regenbuien en orkanen produceren grote hoeveelheden water die niet adequaat wordt afgevoerd en daardoor eroderend werkt. Door waterberging te ontwikkelen kan het water worden ingezet voor stimulering van de groente- en fruitsector die juist weer kampt met lange droogteperiodes.

Hoge prijs import groente

Een hogere groenteproductie kan het eiland vooruit helpen. Nu zijn prijzen van eigen verse producten aanzienlijker lager zijn dan die van geïmporteerde producten. Meer eigen productie zal de kosten voor levensonderhoud kunnen verlagen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stimuleert ook kleinschalige groenteteelt door een bijdrage te leveren aan de kassen op scholen.

Situatie ernstiger dan gedacht

Nederland heeft in februari bestuurlijk ingegrepen in Sint Eustatius, een uiterst redmiddel om herstelwerkzaamheden door te voeren na de orkaan in 2017. De situatie op het eiland is ernstig. De verwaarlozing en achterstanden zijn nog groter dan gedacht, blijkt uit de brief.

Of registreer je om te kunnen reageren.