Home

Nieuws

VVD: teler kan naar ACM voor meerprijs Milieukeur

VVD vraagt minister Carola Schouten (LNV) strikter toe te zien op de afzetmarkt voor groente en fruit.

In Kamervragen stelt VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders dat het kabinet de kartelautoriteit ACM de taak heeft gegeven om toe te zien op een eerlijke prijs voor duurzame producten. Nu telers worden gedwongen het milieucertificaat On the Way to PlanetProof te halen, ligt er de kans om ACM hierop in te zetten.

Lodders reageert daarmee in berichtgeving in de krant Trouw over het vernieuwde Milieukeur-certificaat. Het keurmerk wordt opgelegd door supermarkten die daarvoor geen meerprijs hoeven te betalen, stelt ze.

Lodders wil weten of het op dit moment juridisch al mogelijk is dat ACM zich met de groente en fruitbranche bemoeit. Telers zouden daarvoor gehoor moeten vinden bij de ACM. Als dat niet het geval is, moet de wetgeving daarvoor zo snel mogelijk aangepast worden, aldus de VVD‘er. Lodders stelt dat als boeren en tuinders niet worden vergoed voor deze stappen de bedrijfsvoering in gevaar komt en daarmee de voedselproductie in Nederland

Of registreer je om te kunnen reageren.