Home

Nieuws

Frankrijk pakt lage supermarktprijzen aan

Frankrijk gaat de prijzenoorlog tussen supermarkten aanpakken. De regering stelt nieuwe regelgeving voor waarin is vastgelegd dat supermarkten voedingsmiddelen met een marge van 10% op de aankoopprijs moeten verkopen.

Met de nieuwe regelgeving wil de Franse regering een einde maken aan verkopen met verlies of zonder winst van groente en fruit, omdat dat druk zet op de hele keten. Supermarkten verkopen nu soms tegen zo’n lage prijs, dat heel de keten eronder lijdt, luidt de conclusie van landbouwleven.be op de website Meulebeke Preigemeente.

Oneerlijke handelspraktijken

Daarnaast zullen supermarkten gedwongen worden om minstens de kostprijs te betalen aan de boeren en tuinders. Toen Emmanuel Macron gekozen werd tot president van Frankrijk, beloofde hij oneerlijke handelspraktijken in de voedingsketen aan te pakken. In oktober verklaarde de liberaal dat minimumprijzen voor voeding omhoog gaan wanneer retailers voor het einde van het jaar gedetailleerde plannen kunnen presenteren om prijzen zo te verhogen dat ze leveranciers ten goede komen. Ook in haar landbouwvisie heeft minister Schouten het over een eerlijke prijs voor producenten van land- en tuinbouwproducten, maar nog zonder concrete plannen.

10% er bovenop

Het verkopen met verlies was in Frankrijk al aan banden gelegd; nu moeten supers als het aan Macron ligt altijd 10% bovenop de aankoopprijs doen. Daarnaast mag de prijs bij acties volgens de voorstellen niet meer dan 34% dalen. Ook mag niet meer dan een kwart van het productvolume in acties verkocht worden.

Nieuwe wet

De maatregelen zouden voor een proefperiode van 2 jaar moeten gelden, en worden vervat in een nieuwe wet. De wet zal ook andere elementen bevatten die een betere prijs voor voedsel moeten opleveren. De wet moet bijvoorbeeld ook afrekenen met de praktijk waarbij supermarkten bij schommelende grondstofprijzen direct met leveranciers prijzen opnieuw willen uitonderhandelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.