Home

Nieuws

Deadline voor vergoeding renteswaps nadert snel

Een forse groep mkb‘ers dreigt de beloofde compensatie voor hun renteswaps mis te lopen, omdat gedupeerden zich nog niet voor een vergoeding hebben aangemeld. Daarvoor waarschuwt de stichting Renteswapschadeclaim. De deadline is op 30 september.

Het gaat om de ingewikkelde financiële producten die banken aan duizenden ondernemers hebben verstrekt, ook wel rentederivaten genoemd. Onder meer boeren en binnenvaartschippers zijn daardoor in grote financiële moeilijkheden gekomen. Vorig jaar werd een grote compensatieregeling op touw gezet, die banken nu aan het uitvoeren zijn.

Renteswapschadeclaim stelt dat het bij veel mkb‘ers niet duidelijk is dat ze in sommige gevallen zelf in actie moeten komen voor hun vergoeding. Daarbij zou meespelen dat de banken weinig vaart maken met het uitsturen van compensatievoorstellen aan hun klanten.

Swaps zelf aanmelden

Voor de meeste derivaten wordt door de banken automatisch een vergoeding berekend. Maar bijvoorbeeld swaps die tussentijds zijn afgekocht, aangepast of naar een andere bank zijn overgegaan, moeten door ondernemers zelf worden aangemeld. Volgens de stichting speelt deze kwestie naar schatting voor ruim 2.000 ondernemers.

De zogeheten derivatencommissie die verantwoordelijk is voor de aanmelddeadline van 30 september, zegt dat banken hebben aangegeven ‘ruimhartig’ met de compensatieregeling om te gaan. Dat betekent volgens de commissie dat als bepaalde processen vanuit de banken vertraging oplopen, de klanten ook meer ruimte krijgen om alsnog hun swaps aan te melden.

Of registreer je om te kunnen reageren.