Home

Nieuws laatste update:7 jul 2017

Grote slag bij actie tegen namaakpesticiden

Onder leiding van Nederland zijn bij een grote gezamenlijke actie in zestien EU-landen 122 ton illegale of namaakpesticiden ontdekt.

Daarvan werd een derde, 44.000 kilo, in Nederland in beslag genomen door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In tien dagen tijd werden transporten van bestrijdingsmiddelen naar de Europese Unie intensief gecontroleerd aan de grenzen van de zestien landen en in grote zee- en luchthavens. In totaal zijn ruim 940 controles uitgevoerd tijdens de operatie Silver Axe II. Dit maakte de Europese politieorganisatie Europol donderdag 6 juli bekend.

Nepproducten

De inspecteurs keken naar allerlei aspecten van de zendingen met giftige middelen, zoals de productie, doorvoer, verkoop, inbreuk op het eigendomsrecht en het patent. Op die manier kwamen foute leveringen en nepproducten naar boven. In 48 zaken wordt nader onderzoek gedaan naar de dubieuze praktijken. Binnen de Europese Unie mogen alleen gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikte die na toetsing zijn toegelaten.

Groot risico

“Pesticiden zijn net als tal van andere producten een doelwit van vervalsers, maar anders dan nepkleding vormen deze giftige middelen een risico voor mensen en de natuur. Daarom moet er nultolerantie zijn in de aanpak van deze criminelen”, zegt Graeme Taylor van de organisatie voor gewasbescherming ECPA.

Twee keer Luxemburg

Met de 122 ton illegale pesticiden kan een gebied van bijna 4.900 vierkante kilometer gebied worden bespoten. Dat is twee keer de oppervlakte van Luxemburg. Ook het Europees Bureau voor Fraudebestrijding (OLAF) en het bedrijfsleven waren bij de operatie betrokken.

Of registreer je om te kunnen reageren.