Home

Nieuws

Van Dam wil soepeler uitleg Natura 2000-regels

Er moet meer duidelijkheid komen over de uitleg van de Europese regels voor de bescherming van natuurlijke leefgebieden.

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken geeft aan dat hij van plan is om de verschillen in de uitleg van de regels tussen de lidstaten aan te kaarten in overleggen met de Europese Commissie. Hij pleit er voor dat de Europese Commissie meer duidelijkheid verstrekt in de richtsnoeren bij de regels.

Kamervragen SGP

Van Dam zegt dat in schriftelijke antwoorden op vragen van de SGP-fractie in de Tweede Kamer. De SGP kaartte onder meer aan dat er groot verschil in interpretatie is in de bescherming van dezelfde typen natuur in aangrenzende lidstaten van Nederland, zoals Duitsland . Elbert Dijkgraaf (SGP): “Hoogveen aan deze kant van de grens wordt beschermd; in Duitsland wordt het afgegraven.” Dijkgraaf constateert ook dat de ruimte voor bedrijfsuitbreiding in Duitsland veel groter is dan in Nederland, op basis van de stikstofneerslag op natuurgebieden.

Juridisch moeras

Dijkgraaf vindt het goed dat Van Dam zich inzet voor soepele uitvoering van Natura 2000. ”Als we op alle slakken zout blijven leggen, zakken we steeds verder weg in een juridisch moeras. Dat is niet goed voor de natuur. En ook niet voor boeren en andere ondernemers”, aldus Dijkgraaf.

Of registreer je om te kunnen reageren.