Home

Nieuws 1 reactie

Vijf glastuinders genoeg voor legale cannabis

Het zou mogelijk moeten zijn om met 5 glastuinders te voorzien in de totale Nederlandse cannabisbehoefte.

Op basis van landelijke inschattingen kan de huidige totale cannabisproductie voor de Nederlandse gedoogde coffeeshopmarkt naar verwachting gekweekt worden op tien hectare. De gemiddelde omvang van een glastuinbouwbedrijf is in 2015 ongeveer 2,25 ha per bedrijf. Dat schrijft het onderzoeksbureau Significant in het rapport Scenarioschets Cannabis in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Niet meer dan 100 telers

In de scenario’s wordt uitgegaan van een bovengrens van 100 telers. Het ministerie gaat uit van een groot aanbod. Voor de teelt van medicinale cannabis is het aantal aanvragen voor een vergunning ook groot.

De onderzoekers rekenden 3 modellen door, waaronder het reguleren van de teelt, het gedogen van de teelt en het verbieden ervan. Het reguleren van de teelt en afzet met 60 telers heeft op de illegale teelt naar verwachting niet veel gevolgen. Zij gaan meer voor de export telen. Wel rekent het bureau dat de 60 telers in een gesloten keten moeten werken met mogelijk streng toezicht. De extra kosten voor toezicht liggen tussen de € 2 en € 10 miljoen, blijkt uit het scenario.

Niet te berekenen kosten

In het model van gedogen is niet te berekenen of te reguleren hoeveel telers er zullen zijn. Ook de kosten van toezicht zijn daarom niet te maken.

Eén reactie

  • P.M.F. Hatting

    Besten , laten we hopen dat er geen mannelijke Cannabis-planten in Nederland gaan groeien ....................

Of registreer je om te kunnen reageren.