Home

Nieuws

Greenery bouwt miljoenenfonds voor telersinvesteringen

The Greenery neemt het initiatief voor de vorming van een investeringsfonds voor de Nederlandse voedingstuinbouw. De afzetorganisatie is in onderhandeling met investeringsmaatschappijen en banken om het fonds, dat enkele honderden miljoenen euro’s groot moet worden, te vullen.

“We merken dat er vrij veel geld in de markt is”, zegt Greenery-topman Martina in het Financieele Dagblad. Als dat beschikbaar komt via een speciaal fonds, kan dat volgens hem een uitkomst zijn voor telers die grotere projecten willen financieren, telers die als starter nog weinig financiële middelen hebben, of telers die door gebrek aan opvolgers anders hun bedrijf niet meer zouden moderniseren of verduurzamen.

Open voor alle telers

In eerste instantie lijkt het fonds een uitkomst voor de grote investeringen die nodig zijn voor herstructurering van verouderde glastuinbouwgebieden en individuele bedrijven die door de slechte rendementen tussen 2010 en 2015 veel achterstallig onderhoud hebben opgelopen. Maar ook vollegrondsgroente- en fruittelers kunnen investeringsplannen indienen.

Minderheidsbelang voor Greenery

The Greenery wordt beoogd minderheidsaandeelhouder van het fonds. Dat betekent dat Greenery-leden weliswaar iets actiever naar voren kunnen worden geschoven. Maar het fonds zal ook worden opengesteld voor aanvragen van telers die niet bij The Greenery zijn aangesloten.

Het fonds zal in principe voor vijftien jaar actief zijn. Na vijf jaar zal er wel de mogelijkheid zijn voor de participanten om desgewenst uit te stappen.

Of registreer je om te kunnen reageren.