Home

Nieuws

EZ schrijft wedstrijd uit voor plantaardige ideeën

Over 2 jaar moeten er 5 prijswinnende ideeën voor meer plantaardig eten op de markt komen. EZ zal daar voor ruim € 1 miljoen in zitten.

In totaal € 1,8 miljoen trekt het ministerie van Economische zaken uit voor de zogeheten New Food Challenge. Tot en met 30 april kunnen bedrijven ideeën inzenden. Een eerste selectie zal bepalen welke inzendingen € 30.000 krijgen om het idee verder uit te werken. Na een tweede selectie mogen de 5 beste ideeën met maximaal € 250.000 subsidie per idee hun markttoegang voorbereiden.

Ook vers product mag meedoen

Het gaat daarbij met name om het verwerken van bronnen van plantaardig eiwit in nieuwe voedselconcepten, die thuis en in de horeca als alternatief kunnen dienen voor vlees. Nederlanders eten meer vlees dan goed is voor het milieu en voor onze gezondheid, aldus staatssecretaris Van Dam.

Met de New Food Challenge, waar ook verse groente en fruit een rol in kunnen spelen, wil hij de Nederlandse voedselsector een extra stimulans bieden om de sterke positie die zij al heeft nog uit te bouwen. “Het is ons streven dat Nederland voorloper in de wereld wordt voor duurzaam voedsel.”

Van Dam: ‘We eten te veel vlees’

De ideeën voor het eten van meer plantaardig eiwit zouden ook prima exportproducten kunnen zijn. “Het is wereldwijd een van onze belangrijkste problemen: we eten gewoon te veel vlees, zeker hier in het Westen”, aldus de staatssecretaris. In totaal heeft EZ € 15 miljoen gebudgetteerd voor het stimuleren van meer plantaardig voedsel, waaronder ook specifiek het bevorderen van de consumptie van groente en fruit.

Of registreer je om te kunnen reageren.