Home

Nieuws

‘Bezwaar EU tegen fusie Bayer en Monsanto’

De Europese Commissie gaat niet akkoord met de overname van zadenproducent Monsanto door farmacie- en chemieconcern Bayer.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen rond het Brusselse mededingingsonderzoek.

Het Duitse Bayer wil 66 miljard dollar (€ 56 miljoen) betalen voor het Amerikaanse Monsanto. Daardoor ontstaat ’s werelds grootste leverancier van zaden en gewasbeschermingsmiddelen. Brussel vreest echter dat de deal in zijn huidige vorm zorgt voor een gebrek aan keuzevrijheid en hogere prijzen voor boeren.

Onderhandelingen over welke onderdelen af te stoten kunnen de definitieve beslissing maanden vertragen

Onderdelen afstoten

Om de fusie toch door te mogen zetten, moeten Bayer en Monsanto naar verluidt onderdelen afstoten. De onderhandelingen daarover zullen tijd in beslag nemen en kunnen de definitieve beslissing met maanden vertragen. Tot dusver ging de commissie uit van een deadline begin maart volgend jaar.

De sector wordt al gedomineerd door grote multinationals

Concurrentie

Brussel uitte in augustus al zorgen over de deal en liet weten de gevolgen voor de concurrentie grondig te zullen onderzoeken. Bayer en Monsanto hebben al eerder voorstellen gedaan om die zorgen weg te nemen, maar die werden beoordeeld als onvoldoende.

De sector wordt al gedomineerd door grote multinationals. Eerder bundelden de Amerikaanse chemiereuzen Dow en Dupont hun krachten, net als het Zwitserse Syngenta en het Chinese ChemChina. Ook bij die fusies stelde de Europese commissie voorwaarden om boeren en consumenten te beschermen.

Of registreer je om te kunnen reageren.