Home

Nieuws

‘Startups met vertical farming passeren tuinder’

Tuinders reageren te defensief op de ontwikkeling in vertical farming door startups en gevestigde partijen.

Dat zegt directeur Jan Meiling van het Wageningse startup-platform Startlife in een interview in Groenten & Fruit Magazine. “Wij hebben de Metro Groep als partner, het Duitse grootwinkelbedrijf dat in Nederland de Makro in handen heeft. Metro Groep verwacht dat binnen afzienbare tijd de retail zelf onder led-licht groente gaat telen in de magazijnen of winkels.” Startups staan volgens Meiling klaar om daar de cartridges voor te leveren.

Oogstrobots en foodconcepten

Stichting Startlife behelst een bedrijfjesgemeenschap van in totaal zo’n 170 startups. Onder de vleugels van Wageningen UR proberen deze jonge bedrijven vooruit te komen in de wereld van de foodconcepten en de meer op de teelt gerichte technieken. De startups houden zich bijvoorbeeld bezig met het machinaal oogsten van asperges of het met robotica oogsten van vruchtgroenten in kassen.

In Berlijn heeft startup Infarm al op zestien verkooppunten kleine groentefabriekjes staan. - Foto: Infarm
In Berlijn heeft startup Infarm al op zestien verkooppunten kleine groentefabriekjes staan. - Foto: Infarm

Ondernemers van buiten sector en Wageningen

Daarbij valt Meiling op dat het vrijwel uitsluitend ondernemers van buiten de land- en tuinbouw zelf zijn. In de robotica gaat het de laatste tijd bijvoorbeeld ineens veel en veel harder, stelt Meiling. En dat komt doordat ook andere universiteiten de voedselindustrie hebben ontdekt.

“Eindhoven gaat nu heel hard, wat bij ons weer tot nieuwe aanmelding van Wageningse oogstrobotontwikkelaars leidt. Die willen niet achterblijven en zetten de stap van onderzoeker naar ondernemer op een eigen bedrijf.”

Lees het hele artikel in Groenten & Fruit editie 21. Voor abonnees ook digitaal te bekijken op deze website.

Of registreer je om te kunnen reageren.