Home

Nieuws

‘Btw-verhoging leidt tot discussie keten’

Een hoger btw-tarief zal in de gehele keten leiden tot discussie over de prijzen die worden doorberekend. Een groot aantal artikelen moet worden voorzien van nieuwe prijzen.

Dat stelt Detailhandel Nederland in reactie op de kabinetsplannen om de btw te verhogen. Zij maken zich zorgen over de verhoging van de btw van 6 naar 9%, ook vanwege de effecten voor winkeliers aan de grens en de administratieve kosten. Detailhandel Nederland wijst dus ook op de effecten in de keten.

De algemene vrees bestaat dat de rekening voor de btw-verhoging in de keten wordt neergelegd, als winkels de prijzen niet verhogen door bijvoorbeeld een prijzenslag. Ook bij de verhoging van de hoge btw-tarieven in 2015 werden niet alle prijzen aangepast en is de rekening dus in de keten neergelegd.

Vorige week werd bekend dat GroentenFruit Huis een brief stuurde naar informateur Zalm, om te waarschuwen voor een negatief effect op de groente- en fruitconsumptie die juist herstellende is.

Geen belastingloket

Supermarktkoepel CBL vindt dat de kassa van de supermarkt geen belastingloket mag zijn en is tegen kunstmatig duurder maken van de eerste levensbehoefte van iedereen; eten en drinken. CBL wijst niet op de effecten voor de keten. Ook LTO praat niet over de effecten in de keten, als winkeliers niet de prijzen verhogen maar de rekening doorschuiven. LTO is wel kritisch, omdat dit de omzet en werkgelegenheid in verschillende sectoren raakt.

Consument niet slechter

VVD-leider Mark Rutte heeft de geplande verhoging van de btw op boodschappen verdedigd. Volgens hem staat tegenover deze stijging een daling van andere lasten, waardoor je uiteindelijk ‘meer overhoudt in je portemonnee’.

“Het gaat geheel terug naar de burger”, zei Rutte donderdag in de Tweede Kamer, tijdens een debat over de plannen van de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. In hun regeerakkoord staat een verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9%, waardoor ook bijvoorbeeld medicijnen, de kapper en uitstapjes duurder worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.