Home

Nieuws

Aardwarmte nog belangrijker bij extra CO2-beleid

Het versneld toepassen van geothermie in de glastuinbouw komt in beeld als extra Europese CO2-reductie afspraken worden ingevoerd voor 2030.

Dat blijkt uit onderzoek van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Het is een kosteneffectieve methode en past bij lange termijn technieken om fossiele brandstof in te ruilen voor hernieuwbare energie. Geothermie past daarmee in dezelfde ontwikkeling als electrisch autorijden. De kosten voor het besparen van een ton CO2 liggen op € 6, voor restwarmtenetten naar kassen is dat € 44. Voor huishoudens liggen de kosten voor besparen van CO2 veel hoger.

Uitstootdaling van 36%

Dit voorstel betekent voor Nederland een doel om voor die sectoren de uitstoot omlaag te brengen met 36% in 2030 tov 2005. Het ministerie van EZ en I&M hebben ECN en PBL gevraagd om te bepalen tot welke nieuwe extra beleidsopgave dit voorstel leidt. Ook moet duidelijk worden hoe Nederland deze opgave tegen minimale kosten kan halen en wat de consequenties zijn van mogelijke afwijkende onderhandelingsuitkomsten met de EU.

Goedkoopste maatregelen

De bureaus concluderen dat Nederland misschien niet de goedkoopste maatregelen moet inzetten, omdat die de meeste sectoren niet naar een lange termijn doelstelling helpen in 2050: namelijk een emissiereductie van 80 tot 95%. Alleen voor de glastuinbouw komen de niveaus dan wel in de buurt. De onderzoekers stellen bovendien dat denkbaar is dat glastuinbouw een nog snellere daling van de emissie zal doormaken.

Of registreer je om te kunnen reageren.