Home

Nieuws laatste update:27 sep 2016

Drukregistratiesysteem op spuit blijft verplicht

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (I&M) houdt vast aan de verplichting van een drukregistratiesysteem op veldspuiten vanaf 1 januari 2017.

Het saneren van de lijst met driftbeperkende doppen is niet voldoende, zegt een woordvoerder. "Ook bij de moderne doppen geeft een hogere spuitdruk een fijnere druppel en dus meer risico op drift. Met een drukregistratiesysteem kan een boer of loonwerker aantonen dat hij voldoet aan de eisen van driftreductie", aldus de woordvoerder.

'Sector onnodig op kosten jagen'

Voorzitter Jaap van Wenum van LTO-Akkerbouw vindt dat de overheid boeren en loonwerkers onnodig op kosten jaagt met een drukregistratiesysteem. Van Wenum: "Moderne spuitdoppen geven ook bij een lagere druk een goed spuitbeeld. Dan heeft het helemaal geen zin om een hogere druk te gebruiken. Dat doet een boer of loonwerker dus ook niet. Bij oude doppen kan een hogere druk het spuitbeeld verbeteren en dat versterkt de drift. Als de overheid die afvoert van de lijst met verplichte driftarme spuitdoppen, is het probleem opgelost. Dan biedt de controle op gebruikte spuitdoppen voldoende garanties en maakt controle via drukregistratie overbodig. Dat is niet alleen effectiever, maar ook goedkoper."

Kamerleden stellen vragen

De fracties van CDA en SGP in de Tweede Kamer hebben hierover vragen gesteld aan staatssecretaris Sharon Dijksma van I&M. Ze willen inzicht in de kosten en zetten vraagtekens bij de noodzaak van een drukregistratiesysteem. Er zijn andere systemen om drift van gewasbeschermingsmiddelen te reduceren, zoals luchtondersteuning en de wingsprayer. Begin oktober overlegt I&M met de sector over het Activiteitenbesluit, waar de verplichting van een drukregistratiesysteem op veldspuiten in is opgenomen sinds 2012. Er geldt een overgangstermijn die 1 januari 2017 afloopt.

Of registreer je om te kunnen reageren.