Home

Nieuws laatste update:20 sep 2016

CDA en CU bezorgd om overname Monsanto door Bayer

ChristenUnie en CDA vrezen dat de overname van Monsanto door Bayer negatieve effecten kan hebben voor de Nederlandse zaadveredelaars.

CDA'ers Jaco Geurts en Annie Schreijer-Pierik vrezen dat de macht op de markt van de zaadveredeling vrijwel volledig in handen driegt te komen van één speler als de overname van Monsanto door Bayer een feit is. Middelgrote en kleine veredelaars kunnen daarvan de dupe worden. "Tijdens de discussie over het kwekersrecht hebben we al gezien dat de grote bedrijven hun invloed gebruiken om meer marktmacht te verwerven", aldus Europarlementariër Schreijer-Pierik.

Haar collega Geurts in de Tweede Kamer voegt daaraan toe dat boeren en tuinders afhankelijk worden van een heel kleine groep leveranciers: "Dat kan op termijn gevolgen hebben voor de prijzen die we voor ons voedsel moeten gaan betalen. Bovendien doorkruist deze overname de huidige discussie tussen de kwekersvrijstelling en patenten op planteigenschappen."

'Fusie leidt tot monopolie'

Ondertussen heeft Carla Dik-Faber (ChristenUnie) in de Tweede Kamer vragen gesteld over de fusie. Zij vindt dat de combinatie van Bayer en Monsanto leidt tot een 'onaanvaardbaar grote invloed en mogelijk zelfs tot een monopoliepositie in de landbouwsector, die nadelig uitpakt voor boeren, omdat minder concurrentie zal plaatsvinden tussen toeleveranciers en de prijzen voor zaden, gewassen en gewasbeschermingsmiddelen zullen stijgen.'

Hoop dat Brussel fusie scherp tegen licht houdt

Volgens de ChristenUnie moet de Europese Commissie en de Europese mededingingsautoriteit de fusie scherp tegen het licht houden. Dik-Faber vraagt de staatssecretaris de fusie aan de orde te stellen tijdens de vergadering van landbouwministers.

Of registreer je om te kunnen reageren.