Home

Nieuws laatste update:6 sep 2016

Animo boeren voor brede weersverzekering stijgt

Het aantal agrarische bedrijven dat gebruik maakt van premiesubsidie brede weersverzekering is in de periode 2010-'15 ruim verdubbeld, Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS noemt de stijging van de deelname aan de verzekering onder fruittelers in Flevoland in 2012 opvallend. In februari 2012 was sprake van vorstschade in Flevoland. Dat leidde tot een opvallende toename van het aantal verzekerden in Flevoland in het daarop volgende seizoen. In andere provincies was er nauwelijks sprake van een stijging van de deelname, blijkt uit de CBS-analyse, op basis van gegevens van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Verzekering tegen extreem weer

De brede weersverzekering dekt schade aan open teelten (deels) die wordt veroorzaakt door extreme regen, extreme droogte, hagel, storm, vorst, ijzel, sneeuwdruk en brand door blikseminslag.

Het zijn vooral fruittelers, grote en middelgrote bedrijven, bedrijven met en relatief jong bedrijfshoofd en bedrijven in Flevoland die gebruik maken van de premiesubsidie. Ongeveer een vijfde van de fruittelers (22,1%) heeft een brede weersverzekering, 9,8% van de aardappelbedrijven, 8,9% van de bedrijven met akkerbouwgroenten en 3,7% van de overige akkerbouwbedrijven. De verzekering is populair in Flevoland, Zeeland en Groningen en kent weinig deelnemers in Friesland, Overijssel en Noord-Holland.

Of registreer je om te kunnen reageren.