Home

Nieuws

'Zwarte lijst Greenpeace is populistisch broddelwerk'

"De derde editie van de 'Zwarte pesticidenlijst' van Greenpeace is populistisch broddelwerk, zonder nut voor de gebruiker of consument", zegt directeur Andreas Brügger van het Deutschen Fruchthandelsverband (DFHV) op Fruchthandel online.

In opdracht van Greenpeace zijn toegelaten werkzame stoffen in een databank gezet en met een subjectief waarderingsschema in punten geclassificeerd. "De 'zwarte pesticidenlijst' heeft de schijn van een wetenschappelijke studie, maar iedere vlijtige afgestudeerde kan zoiets maken", aldus Brügger. "In Brussel en in de EU-lidstaten worden momenteel alle toegelaten werkzame stoffen wetenschappelijk opnieuw beoordeeld. De honderden wetenschappers die zich hiermee bezighouden bieden zeker meer deskundigheid dan een enkele freelancer in opdracht van Greenpeace."

Consument onzeker maken

Het is Greenpeace volgens hem in de eerste plaats te doen om de consument onzeker te maken. "Pesticiden kunnen de voortplanting beïnvloeden, kanker veroorzake, hormonaal weken of het zenuwstelsel beïnvloeden. Maar je kunt net zo goed zeggen: zonneschijn kan de voortplanting beïnvloeden, spiegeleieren kunnen nitrosaminen bevatten en dus kankerverwekkend zijn en rode wijn kan het zenuwstelsel beïnvloeden." Alles kan ziektes opwekken, van zonnebrand tot een ochtendkater. "Dit soort uitspraken over pesticiden hebben geen inhoudelijke waarde. Wat Greenpeace niet opmerkt, dat zijn de positieve effecten. Zonder pesticiden zouden we niet kunnen beschikken over het brede pallet aan gezonder en veilige levensmiddelen en zouden miljoenen mensen verhongeren door oogstverliezen", aldus Brügger. De DFHV raadt alle gebruikers aan zich, net als bij de twee voorgaande zwartboeken, niet onzeker te laten maken door de publicaties van Greenpeace.

Of registreer je om te kunnen reageren.