Home

Nieuws

Minder omzet en winst voor Syngenta

Syngenta heeft het eerste halfjaar van 2016 minder omzet en winst geboekt dan een jaar eerder.

De Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen heeft last van druk op agrarische inkomens, gebrek aan krediet voor boeren in Brazilië en wisselkoersen. In de tweede helft van het jaar verwacht Syngenta weer groei.

Omzet daalt 7%

Syngenta boekte een omzet van $7,1 miljard (€6,4 miljard), 7% minder dan in 2015. Wisselkoersen zaten niet mee. De Braziliaanse real, Argentijnse pesos, Turkse lira en Russische roebel verloren allemaal aan waarde. Waren koersen gelijk gebleven dan was de omzet met 2% gedaald, aldus het zeer internationaal opererende concern.

Druk op prijzen

De nettowinst daalde 13% tot omgerekend €965 miljoen. De druk op prijzen is vrij hoog, omdat boeren hun inkomen hebben zien dalen. Ze letten daarom meer op de kosten. De druk is wellicht het hoogst op de markt voor op glyfosaat gebaseerde herbiciden. Syngenta’s 'Touchdown' concurreert met goedkopere leveranciers uit bijvoorbeeld China.

Het bedrijf verwacht in de tweede helft van het jaar weer te groeien in met name Azië, waar een periode van extreme droogte lijkt te eindigen. Maar waar Syngenta eerder nog rekende op een verbeterde brutomarge in 2016, hoopt het nu op een marge gelijk aan 2015. In de eerste helft bedroeg de marge 25%, tegen 26% een jaar eerder.

Bezuinigingen

Syngenta zegt dat een programma, dat jaarlijks miljoenen aan besparingen moet opleveren, op schema ligt. De verzwakte resultaten van Syngenta staan niet op zichzelf. In de hele business staan resultaten onder druk en wordt gezocht naar kostenbesparingen. Het is een belangrijke reden waarom bedrijven elkaar opzoeken voor overnames en fusies.

Overname door ChemChina

Syngenta zelf wordt, als toezichthouders akkoord gaan, overgenomen door ChemChina. Volgens topman Erik Fyrwald van Syngenta verlopen gesprekken met de Amerikaanse toezichthouder op buitenlandse investeringen, CFIUS, voorspoedig. CFIUS kijkt met name naar de strategische belangen van de VS. Een aantal boerenorganisaties heeft zich kritisch over de deal uitgelaten. Het samengaan van grote spelers in de agrochemie zou volgens hen kunnen leiden tot hogere prijzen en minder keuze.

Lees ook: Monsanto gewild na nieuw bod Bayer.

Of registreer je om te kunnen reageren.