Home

Nieuws laatste update:5 jul 2016

Druk om steun waterschade neemt toe

De druk op het kabinet om meer te doen voor ondernemers die getroffen zijn door de hagel- en waterschade in Zuid-Nederland neemt toe.

De maatregelen die staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) vrijdag 1 juli aankondigde zijn niet afdoende, vinden Limburgse en Noord-Brabantse landbouw- en werkgeversorganisaties.

Wet tegemoetkoming schade bij rampen

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond en de Brabantse en Limburgse werkgeversverenigingen dringen bij de Tweede Kamer op aan om te komen met een royalere regeling, dan nu is toegezegd.

Van Dam schreef vrijdag 1 juli aan de Tweede Kamer dat het kabinet geen tegemoetkoming wil regelen op grond van de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (WTS). Het kabinet wil wel helpen getroffen bedrijven weer snel op de rit te krijgen, onder andere door te zorgen dat de garantstellingsregeling landbouw wordt aangepast. Daardoor kunnen bedrijven door banken met maatwerkoplossingen worden bediend. Dan gaat het bijvoorbeeld om verruiming van financiering of uitstel van aflossingen. Bedrijven met personeel krijgen van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de mogelijkheid gebruik te maken van werktijdverkorting.

CDA: debat met minister

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma heeft vorige week tijdens een bezoek aan het getroffen gebied al gezegd dat het kabinet de WTS moet openstellen. CDA-landbouwwoordvoerder Jaco Geurts wil nog deze week een debat met Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie, die over de WTS gaat, en staatssecretaris Martijn van Dam over de gevolgen van de hevige weersomstandigheden. Hij dient daarvoor dinsdag 5 juli een verzoek in.

'We moeten ons uiterste best doen om te voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen'.

VVD/PvdA: content met maatregelen

Coalitiepartijen VVD en PvdA waren maandag 4 juli in Limburg en Noord-Brabant. PvdA'er Henk Leenders zegt dat hij vooralsnog tevreden is met de door het kabinet aangekondigde maatregelenpakket. "We moeten echter ons uiterste best doen om te voorkomen dat gezonde bedrijven omvallen. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken, daarvoor is dit drama te groot." Leenders noemt de brede weersverzekering: "Waren de ondernemers verzekerd? En als ze geen verzekering hadden, waarom dan niet?"

VVD-Kamerleden Remco Bosma en Helma Lodders waren samen met Europarlementariër Jan Huitema in het gebied. "Afschuwelijk. Het moet angstaanjagend zijn geweest", zegt Lodders.

ZLTO: Van Dam miskent getroffen boeren

Volgens ZLTO voelen de boeren en tuinders die getroffen zijn door overvloedige regen en hagel in Zuidoost-Nederland zich miskent door de overheid. ZLTO wil samen met LLTB en betrokken provincies en gemeenten dat de overheid de onverzekerde schade vergoed. Dit kan door de Wet tegemoetkoming schades (WTS) in werking te laten treden. Staatssecretaris Martijn van Dam voelt daar echter niets voor. Volgens hem hadden boeren zich kunnen verzekeren tegen de schade. ZLTO is het daar niet mee eens: de brede weersverzekering dekt schade veroorzaakt door een ijsstorm en buitensporige regenval niet.

ZLTO heeft wel waardering voor minister Asscher van Sociale zaken en Werkgelegenheid voor het instellen van een werktijdverkorting (WTV). De maatregelingen die Van Dam voorstelt vanuit zijn ministerie noemt ZLTO ontoereikend.

Volgens ZLTO zijn in Brabant 750 agrarische bedrijven getroffen en in Limburg 230 bedrijven.

Het kabinet wil wel helpen getroffen bedrijven weer snel op de rit te krijgen, onder andere door te zorgen dat de garantstellingsregeling landbouw wordt aangepast.<br /><em>Foto: Roel Dijkstra </em>
Het kabinet wil wel helpen getroffen bedrijven weer snel op de rit te krijgen, onder andere door te zorgen dat de garantstellingsregeling landbouw wordt aangepast.
Foto: Roel Dijkstra

Of registreer je om te kunnen reageren.