Home

Nieuws

ZON: effect hagelschade op aanvoer opvangen

ZON inventariseert de schade bij haar telers. Een 'handvol' leden met glasgroente heeft forse schade door de extreme hagel van afgelopen donderdag.

Algemeen directeur Michiel van Ginkel: "Het gaat om een aantal tomatenbedrijven en in mindere mate paprika. We inventariseren wat dat betekent richting onze klanten en daarin lijkt niet onmiddellijk een probleem te ontstaan, maar wel een uitdaging voor bijvoorbeeld de winterteelt met belichting. We kijken met onze afnemers en telers hoe we dat gaan invullen, maar daar komen we wel uit. De eerste zorg ligt bij de teeltbedrijven zelf die voor een majeure operatie staan om glas te ruimen en hun bedrijf weer opnieuw op te bouwen."

Naast de glasgroenteteelt is er zorg over de telers in de open grond, waar producten als asperge en prei te lang onder water staan. "Dat heeft effect op de kwaliteit van de producten. We hebben daar nog geen beeld van. Ook dat proberen we te inventariseren."

Krapte trospruim

Voor trospruim moesten kopers op de ZON-klok maandag een beetje improviseren, blijkt uit een rondgang langs veilingkopers. Het aanbod was beperkt nadat een belangrijke aanvoerder verhagelde donderdagavond. Waar normaal 1.000 doosjes stonden, waren het er nu 150. De prijs liep daardoor op naar 90 cent per kilo. Via andere kanalen moest bijgekocht worden, waar de vraagprijs ook plots omhoog werd bijgesteld. De prijs liep daardoor op naar 65 cent.

Bij The Greenery werd maandag trospruim bemiddeld voor 75 cent per doosje.

Of registreer je om te kunnen reageren.