Home

Nieuws

Versnelling duurzame gewasbescherming

Europese landbouwministers hebben unaniem hun steun uitgesproken voor implementatie van een plan dat verduurzaming van gewasbescherming moet versnellen.

Het versnellingsplan, dat is ingebracht door Nederland, moet het aanbod en gebruik van laag-risicomiddelen en andere alternatieven in de EU vergroten. Dit draagt bij een het verduurzamen van de land en- tuinbouw in Europa. Tijdens de EU Landbouw- en Visserijraad in Brussel hebben de ministers besloten direct met de uitvoering van het plan te starten.

Staatssecretaris Van Dam: "De manier waarop ons eten wordt geproduceerd moet natuurlijker, dus met minder gif. Dat kan door meer gewasbeschermingsmiddelen op de markt te introduceren die duurzaam zijn en door de innovatie van dergelijke middelen te versnellen. Het vandaag aangenomen plan gaat daar een belangrijke bijdrage aan leveren."

Het plan bevat onder ondere acties om de beoordelingsprocedures voor laag risico-stoffen en -middelen te versnellen. Dit moet zorgen voor meer aanbod van deze middelen op de markt. In Nederland ligt de uitvoering van het plan in handen van het Ministerie van Economische Zaken en het Ctgb.

Of registreer je om te kunnen reageren.