Home

Nieuws

Komkommerteler Pieter van Gog: 30 hectare in puin

De hagelstorm die het oosten van Nederland vannacht teisterde, heeft ook de kassen van komkommerteler Pieter van Gog getroffen. In Helmond, Asten en Deurne is in totaal 30 hectare getroffen. "Ik reken op €5 miljoen schade, maar eigenlijk weet ik het niet. Het kan makkelijk meer zijn".

"27 hectare komkommer, 30 hectare glas. Het was in een kwartiertje gedaan. Ik was thuis toen het gebeurde, Er was gelukkig niemand aanwezig, de schade is uitsluitend materieel: kassen, huizen en auto's. De getroffen kassen liggen ver uit elkaar, het KNMI vergeleek de uitgestrektheid van de storm met 'Amerikaanse toestanden'. De hagel zat in een ronddraaiende cirkel van 50, 60 kilometer doorsnede over Someren/Asten, Deurne, Helmond, Luijksgestel en Valkenswaard. De stenen waren als tennisballen zo groot, ze sloegen in onder een hoek van 45 graden, dat ging met de snelheid van een kogel. Wat een geweld..."

'Alles is kapot'

"Vanmorgen hebben we geïnventariseerd welk bedrijf helemaal kapot is en waar we misschien nog kunnen repareren. De soort glas maakt niet uit, gehard of gewoon glas, alles is kapot. In Asten ligt 99 procent van de ruiten eruit, in Helmond tot 85 procent. In twee kassen, zo'n 10 hectare, is 35 procent kapot. We hebben besloten daar te gaan ruimen. We hebben in deze tijd van het jaar 250-300 personen, die moeten we de komende dagen aan het werk gaan zetten."

Machteloos

We hebben eerder wel eens 'meegedaan' met een storm, met een paar hectare schade, Maar zoals dit, nee. Vier weken geleden is hier ook nog 120 millimeter neerslag gevallen. Dat water viel in een keer, toen stonden de bedrijven blank. Als deze omstandigheden 'normaal'' onderdeel gaan uitmaken van het weer, zie ik het somber in voor de glastuinbouw. Tegenover dit soort geweld kun je je niet verweren, dan sta je machteloos".

Of registreer je om te kunnen reageren.