Home

Nieuws laatste update:29 jun 2016

Glyfosaat voor 18 maanden toegelaten

De Europese Commissie zal glyfosaat voor een periode van 18 maanden toelaten. Dat heeft Europese Commissaris Vytenis Andriukaitis dinsdag gezegd na afloop van de raad van landbouwministers.

Andriukaitis zegt dat de Europese Commissie zijn wettelijke verplichtingen nakomt en dus voor eind deze maand een beslissing neemt. "We zullen zien wat daarvan komt."

Het besluit van de Europese Commissie kan door een unaniem besluit van de lidstaten worden terug gedraaid. Dat is echter onwaarschijnlijk, omdat een meerderheid van de lidstaten voor toelating van de onkruidbestrijder is.

Onkruidbestrijder glyfosaat

Gebruik van onkruidbestrijder glyfosaat ligt onder vuur, omdat wordt verondersteld dat de werkzame stof kankerverwekkend is. De Europese voedselveiligheidsinstituten achten de stof echter veilig voor gebruik als onkruidbestrijder.

Het voorstel van de Europese Commissie om tegelijk met de toelating het gebruik van glyfosaat te beperken in de openbare ruimte (zoals speelterreinen) en het gebruik vlak voor de oogst in te perken heeft maandag geen steun gekregen van de lidstaten. Andriukaitis zei daarover zeer verrast te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.